מוטי קסטל: פרסום ראשון: פרטים חדשים מתוך ההסכם עם לבנון: בשבועיים הראשונים צה"ל לא יאפשר לתושבי הכפרים בדרום לבנון לשוב לבתיהם. התקופה עשויה להתארך בהתאם לפריסה של צבא לבנון ויוניפי"ל. הנסיגה מהשטח תיעשה בהתאם להערכות מבצעיות. שימו לב - שהסעיף המפורש הזה שמדבר על שבועיים סותר בהכרח את הדרישה של סמוטריץ' לשליטה בשטח משך חודשיים ואכיפה על בניית בתים שנהרסו.
בג"ץ דן ב"חוק בן גביר" להרחבת סמכויות השר
בג"ץ דן בשעה זו בתיקון פקודת המשטרה שהכפיף אותה לשר איתמר בן גביר ולממשלה. מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי צפוי למסור הצהרה בבית המשפט
בג"ץ דן היום בשידור חי בעתירות שהוגשו נגד התיקון לפקודת המשטרה שמרחיב את סמכויות השר לביטחון לאומי, זאת לאחר שהחוק אושר בקריאה שלישית לפני למעלה משנה. העותרים טוענים כי התיקון הופך את השר בן גביר למעין "מפכ"ל על".
התיקון שאושר בכנסת קובע כי השר לביטחון לאומי יקבע את המדיניות - זאת כאשר המפכ"ל יממש אותה בשטח. מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי צפוי להגיע ולמסור הצהרה בפני השופטים.
הדיון מתקיים בפני הרכב השופטים: ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן, השופט יצחק עמית, השופט נעם סולברג, השופט יוסף אלרון, השופטת יעל וילנר, השופט עופר גרוסקופף, השופט אלכס שטיין, השופטת גילה כנפי-שטייניץ, השופט יחיאל כשר. הדיון נפתח בשעה 10:00 וצפוי להימשך עד אחר הצהריים.
נציג הכנסת עו"ד יצחק ברט אמר במהלך הדיון: "עמדתנו - החוק מעגן את סמכות השר להתוות מדיניות בהתאם להמלצות ועדה שדנה בעניין. הוא לא משנה את חלוקת הסמכויות בין השר לקציני המשטרה ולא מעניק לו את הסמכות להתערב בהחלטות אופרטיביות של המשטרה".
השופטת גילה כנפי-שטייניץ אמרה כי "בתחום החקירות יש הנחיה של היועמ"שית ופרקליט המדינה לפתוח בחקירות רגישות כמו בנושא המרדה". השופט שאלה: "איפה מקומו של השר בעניין הזה לפי החוק? ובמקרה של מחלוקת עם היועץ?". עו"ד ברט השיב: "אם השר יסבור שצריך לשנות דברים - יש לו סמכות לקבוע מדיניות כללית".
השופט עופר גרוסקופף: "הסדירו בחוק רק היבט אחד. השר אפילו לא מחויב בהסכמה". ברט: "בנושא חקירות סמכות השר יותר מצומצמת".
השופט עוזי פוגלמן אמר במהלך הדיון: "תיקון החוק מאפשר מצב של חקירות שלא מובילות להעמדה לדין. זו פגיעה מאוד חריפה בזכויות האזרח בלי שום תכלית". נציג הכנסת עו"ד ברט: "יש לפרש את הסעיף שמצריך את השר לשמוע את עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה לפני שיתווה מדיניות עקרונית בעניין חקירות , שנדרשת התייעצות עם היועמ"ש".
השופט יצחק עמית: "לא נעשה הפרדה והבחנה בחוק בין עניינים עקרוניים לבין עניינים ספציפיים, כפי שהמליצה ועדת צדוק. ומכיוון שיש קושי גדול לעשות את ההפרדה הזו - אולי כדאי לוותר על זה?".
נזכיר כי השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר שיגר אתמול (שני) מכתב חריף ליועצת המשפטית לממשלה עו״ד גלי בהרב מיארה לקראת הדיון. במכתבו מאשים השר כי היועמ״שית החזיקה בתגובת המפכ״ל לבג״צ במשך 3 שבועות אך לא טרחה להציגו לשר ולבקש את תגובותו, ממניעים זרים ופסולים.
השר בן גביר הוסיף לפרט באשר לתפקודו של מפכ״ל המשטרה רנ״צ קובי שבתאי וכתב: ״למעשה מאז פרסום דו"ח ועדת מירון שמצא אותו אחראי באופן אישי – מר קובי שבתאי כבוי ואיבד את החשק לעבוד. כאשר אני הגעתי לאירועי ההילולה במירון, וגיליתי שהמפכ"ל היוצא אינו נוכח וכלל לא מצוי בסוד העניינים וקבלת ההחלטות".