מבזקים +
תל אביב 24°c
באר שבע 21°c
חיפה 20°c
ירושלים 18°c
בית שמש 24°c
בני ברק 31°c
אשדוד 24°c
כ' חשון התשפ"ה | 21.11.2024
תל אביב 24°c
באר שבע 21°c
חיפה 20°c
ירושלים 18°c
בית שמש 24°c
בני ברק 31°c
אשדוד 24°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

מדי שנה מאובחנים כ-200 חולים בגליובלסטומה

גידולי מוח ראשוניים מהווים כ-2% מכלל סוגי הסרטן במבוגרים ו-1.9% מכלל מקרי הסרטן בילדות. רוב גידולי המוח הראשוניים (כ-70%) הם שפירים וכשליש מהם ממאירים

מדי שנה מאובחנים כ-200 חולים בגליובלסטומה
אילסוטרציה צילום: pexels

גידולי מוח נגרמים כתוצאה מגדילה מהירה ולא מבוקרת של תאים במוח. מקובל לחלק את גידולי המוח לגידולי מוח ראשוניים שמקורם ברקמת המוח עצמה, והם יכולים להיות סרטניים (ממאירים) או שפירים, ולגידולים משניים שהם גרורות שהתפשטו מסרטן מאזורים אחרים בגוף.

יום המודעות הבינלאומי לגידולי מוח, המצוין מדי שנה ב-8 ביוני, להעלאת המודעות ותמיכה בחולים, הוכרז בשנת 2000 על ידי Deutsche Hirntumorhilfe שהיא עמותה גרמנית לגידולי מוח.

קצת מספרים: לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), גידולי מוח ראשוניים מהווים כ-2% מכלל סוגי הסרטן במבוגרים ו-1.9% מכלל מקרי הסרטן בילדות. רוב גידולי המוח הראשוניים (כ-70%) הם שפירים וכשליש מהם ממאירים. מרבית גידולי המוח הראשוניים מופיעים בנשים (60%) ומתגלים בממוצע סביב גיל 60. הפרוגנוזה ושיעורי ההישרדות בחולים עם גידולים מוחיים משתנים מאוד לפי סוג הגידול הגיל והמצב הגופני הכללי בזמן האבחון.

גידולי המוח הראשוניים מחולקים לסוגים שונים לפי התאים המרכיבים את הגידול ולפי דרגת הממאירות. לדוגמה הגידול המוחי הראשוני השכיח ביותר נקרא מנינגיומה. מנינגיומות הן גידולים שפירים שמקורם בקרומים המקיפים את המוח. הפרוגנוזה בד״כ טובה אך הם עלולים לגרום לסימפטומים נוירולוגים כתוצאה מלחץ על רקמת המוח הבריאה. גליובלסטומה לעומת זאת, הוא סרטן המוח הראשוני הנפוץ והאגרסיבי ביותר, ומקורו מתאי הגליה שבתוך רקמת המוח עצמה. בארץ מאובחנים מדי שנה כ-200 חולים בגליובלסטומה ומספר דומה של חולים מתים כתוצאה ממנה. זמן ההישרדות הממוצע עומד על פחות משנתיים.

אבחון גידול מוחי כולל בדרך כלל שילוב של בדיקות נוירולוגיות, בדיקות הדמיה כגון סריקות סיטי ו- MRI. במקרים מסויימים ניתן להגיע לאבחנה סבירה על סמך המראה ב-MRI, אך אבחנה וודאית דורשת בחלק גדול מהמקרים ביופסיה מוחית לצורך אבחון רקמתי (היסטופתולוגיה). אפשרויות הטיפול תלויות בגודל ומיקום הגידול ובמצב הבריאותי הכללי של המטופל. הן כוללות ניתוח להסרת הגידול, הקרנות וכימותרפיה, תרופות ביולוגיות לטיפול ממוקד בתאים סרטניים או אימונותרפיה, הרותמת את המערכת החיסונית של הגוף לזהות ולתקוף תאים סרטניים.

לרגל יום המודעות, ד״ר עידו שטראוס נוירוכירורג מומחה ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה תפקודית בבית החולים איכילוב, מציין 5 עובדות שלא ידעתם על גידולי מוח:

עובדה 1: כאבי ראש הם לא תמיד הסימפטום העיקרי של גידול במוח.

כאבי ראש יומיומיים שמחמירים עם הזמן יכולים להיות סימן לגידול במוח, אבל נדיר שכאבי ראש הם התסמין היחיד. כאבי הראש נגרמים בד״כ כתוצאה מעלייה בלחץ התוך גולגלתי ולכן ילוו בבחילות, הקאות, בִּלבּוּל, ושינויים באישיות או בהתנהגות. שינויים באישיות ובהתנהגות יכולים להיות מאתגרים במיוחד לבני המשפחה ולחברים. לדוגמה, אדם שהיה ידוע כמנומס ואדיב, עלול להפוך לעצבני ושתלטן. סימני אזהרה נוספים כוללים התקפי פרכוס (אפילפסיה), והפרעה בתפקוד הנוירולוגי התקין של אזורים ספציפיים במוח כתלות במיקום הגידול. סימנים אלו כוללים חולשה בצד אחד של הגוף, הפרעות בדיבור, בראייה או בשמיעה. לכן ייתכן שימצא גידול במוח בלי כאבי ראש בכלל. הופעה של שינוי נוירולוגי חדש צריכה להדליק נורת אזהרה ולהוביל לביצוע הדמיה מוחית.

עובדה 2: טלפונים סלולריים אינם גורמים לגידול מוח על פי מחקרים עדכנים

מספר המקרים המאובחנים מדי שנה של גידולי מוח ממאירים (סרטניים) נותרה יציבה למדי בשנים האחרונות. זאת למרות החשש שטלפונים סלולריים עלולים לגרום לגידולי מוח. גידולי מוח משפיעים על אנשים בכל הגילאים כולל ילדים, אך הם נפוצים ביותר בקרב מבוגרים. גידולי המוח האגרסיביים ביותר, גליובלסטומות, נוטים להופיע באנשים בסביבות גיל 65 עם זאת, סוגים אחרים של גידולי מוח, כמו גליומות בדרגה נמוכה, שכיחים יותר בגילאי  30-40.

עובדה 3: יותר אנשים שורדים היום גידולי מוח, בהשוואה ללפני כמה שנים בלבד.

שיעורי ההישרדות לחמש שנים של חולים עם גידולים סרטניים שמקורם במוח השתפרו בשנים האחרונות. הטיפול בגידולי מוח ממאירים מורכב ממספר קווי טיפול, וכולל בנוסף לניתוח גם טיפול כימותרפי, קרינה וטיפולים מתקדמים אחרים כגון טיפול בשדות חשמליים מתחלפים בעצמה נמוכה (Tumor Treating Fields) המועברים אל המוח על ידי אלקטרודות מיוחדות המודבקות על הראש ופוגעים ביכולת התאים הסרטניים להתחלק ולהתרבות. בחירת הטיפול הנכון היא מורכבת.

חולה המאובחן עם גליובלסטומה עשוי לחיות שנים רבות בעוד שחולה אחר עם אותה אבחנה עשוי לשרוד פחות משנה. גידולי מוח יכולים להתנהג בצורה כל כך שונה מכיוון שהם לא זהים מבחינה גנטית ומולקולרית, ומגיבים אחרת לטיפולים. לכן חשוב להתאים  סוגי טיפולים ממוקדים ומותאמים אישית.

עובדה 4: ישנם כיום ניתוחים חדשניים לטיפול בגידולי מוח

ניתוח מוח לכריתת גידול מוחי הוא ניתוח שמטרתו להסיר גידול שהתפתח בתוך הגולגולת, ונקרא בשפה מקצועית קרניוטומיה (craniotomy) שמשמעותה פתיחת הגולגולת. טכניקות ניתוחיות חדשניות בגישות זעיר-פולשניות (minimally invasive) מאפשרות להגיע לגידולים בעומק המוח תוך הפחתת הסיכון הניתוחי לרקמת המוח הבריאה מסביב לגידול. בשנים האחרונות נכנסה לשימוש טכניקה של צריבה באמצעות אנרגיית לייזר. מערכת ה-Visualase עושה שימוש בסיב אופטי עדין בקוטר של 1.6 מ״מ המושתל בצורה מדוייקת אל מרכז הגידול דרך חור קידוח קטן של 3 ממ בגולגולת. הצריבה נעשית תחת בקרת טמפרטורה בתוך המוח בזמן אמת על ידי MRI. טכנולוגית הלייזר מאפשרת להמנע מקרניוטומיה ועדיפה בעיקר במקרים של גידולים קטנים באזורים עמוקים של המוח בהם עצם הגישה לגידול כרוכה בסיכון לנזק נוירולוגי.

עובדה 5: טיפול תומך עושה הבדל גדול עבור חולים עם גידולי מוח

הטיפול בגידולי מוח סרטניים הוא מורכב ולכן טיפול תומך הכולל תמיכה רגשית, פיזית ואפילו כלכלית, הוא חלק קריטי בטיפול, כיוון שמטרתו להפחית את הלחץ הפיזי והרגשי של המטופל.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art