מבזקים +
תל אביב 20°c
באר שבע 20°c
חיפה 20°c
ירושלים 20°c
בית שמש 20°c
בני ברק 34°c
אשדוד 20°c
כ"ב חשון התשפ"ה | 23.11.2024
תל אביב 20°c
באר שבע 20°c
חיפה 20°c
ירושלים 20°c
בית שמש 20°c
בני ברק 34°c
אשדוד 20°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

ההיסטוריון החרדי: הרב מאיר וונדר ז"ל נפטר בגיל 90

מומחה לתולדות יהדות גליציה ורבניה, מחבר האנציקלופדיה "מאורי גליציה" וחיבורים נוספים. מייסד ויושב ראש המרכז לספריות תורניות ומייסד ויושב ראש המכון להנצחת יהדות גליציה. הלוויתו הערב

ההיסטוריון החרדי: הרב מאיר וונדר ז"ל נפטר בגיל 90
הרב מאיר וונדר ז"ל צילום: ויקיפדיה

ברוך דיין האמת: בשבת קודש הלך לעולמו בשיבה טובה. ההיסטוריון החרדי הרב מאיר וונדר ז"ל מקרית מטרסדורף בירושלים והוא בן 90 בפטירתו. 

ר' מאיר ווּנדֶר ז"ל נולד בנשר בז' אדרר לאביו ר' אלעזר ז"ל ואמו מרת רבקה ע"ה. 

בילדותו למד בבית הספר "יבנה" בחיפה. משנת תש"ז  למד בישיבת "חפץ חיים" בכפר סבא אצל מרן ראש הישיבה הגראי"ל שטיינמן זצ"ל ומשנת תש"ט בישיבת פוניבז' בבני ברק.

לאחר נישואיו התגורר בבני ברק ולמד בכולל של ישיבת פוניבז'. היה מנהל רוחני בישיבת השרון ברמת השרון במשך שנה אחת. כמו כן שימש כמחנך בכיתות ח' בבתי ספר של ילדי העולים במעברות רמת השרון וראש העין ובערים רמת גן ותל אביב.

בהיותו תלמיד בישיבת פוניבז' היה אחראי על ספריית הישיבה שמנתה כ-25,000 ספרים. בשנות ה-60 ערך את הקובץ הראשון של "תגים", כתב עת ביבליוגרפי תורני-מדעי. במשך שש שנים ניהל את הספרייה התורנית ברמת גן, שנה אחת את ספריית הסתדרות המורים, ושנה אחת את ספריות שק"ל (שפיר, קריית גת, לכיש).

בשנת תשל"א עבר להתגורר בקריית מטרסדורף שבירושלים. במשך כשלושים שנה היה אחראי על מדור עותקי חובה בספרייה הלאומית, עד צאתו לגמלאות.

על פי 'ויקיפדיה' ו'המכולול' המנוח פרסם בחייו שורה של ספרים העוסקים בהיסטוריה ובביוגרפיה של רבנים ואדמו"רים, ובמיוחד של רבני יהדות גליציה, ארץ המוצא של משפחתו. מפעלו המרכזי היה האנציקלופדיה "מאורי גליציה" לתולדות חכמי גליציה, המכילה שישה כרכים. כמון כן שימש כמייסד ויושב ראש המכון להנצחת יהדות גליציה. משמש מדריך מסעות לארצות מזרח אירופה.

בחייו פרסם מאמרים ומחקרים רבים בכתבי עת תורניים ומחקריים, ובהם "צפונות", "תחומין", "המעין" ו"מוריה". בעבר פרסם מאמרים ב"המודיע" וב"דגלנו". כמו כן ערך ספרי מפתחות של כתבי עת תורניים שונים.

אחד מתחומי התמחותו הוא מִפְתּוּחַ ועריכת נושאים בתחומים שונים. מפעל המפתוח הבולט שלו הוא מפתוח של מאמרים תורניים הלכתיים שהופיעו בכתבי עת ומאספים תורניים, ספרי זיכרון וספרי יובל ואף מעיתונות יומית (כדוגמת "המודיע" ו"הצופה"). תחילה יצא המפתח לאור תחת השמות "מאיר עיניים" ו"מאיר לציון" ולאחר מכן שולב המפתח כמדור, שנקרא אף הוא "מאיר לציון", בתוך כתב העת "תחומין", במשך כ-15 שנים. אחר כך שולב המפתח בתוך פרויקט השו"ת והתעדכן בכל גרסה.

בין תפקידיו הציבוריים כיהן כמייסד ויושב ראש המרכז לספריות תורניות, מייסד ויושב ראש המכון להנצחת יהדות גליציה, חבר מזכירות ארגון ספרני ישראל, חבר ועדת השמות של עיריית ירושלים וחבר ההנהלה של האיגוד הבינלאומי לגנאלוגיה יהודית.

זכה בפרס הפדרציה העולמית של יהודי פולין ובפרס שר החינוך לשנת יצירה.

הותיר אחריו את משפחתו וילדיו הממשיכים בדרכו.

מסע הלווייה תצא הערב מוצאי שבת קודש פרשת במדבר בשעה 23:30 מבית הכנסת נוסח ספרד ברחוב פנים מאירות 1 בירושלים להר המנוחות שם ייטמן.

תהא נשמתו צרורה בצרור החיים. 

 

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art