עמיחי שטיין: הצהרת דובר המשרד לענייני אירופה והחוץ הצרפתי על האג צרפת מקבלת את ההחלטה. נאמנה למחויבותה רבת השנים למשפט הבינלאומי, צרפת שבה ומביעה את תמיכתה בפעילותו העצמאית של בית הדין, בהתאם לאמנת רומא.
מאמץ בכנסת לדחות את פרסום פס"ד בג"ץ הסבירות
השבוע תוגש הצעת חוק שתמנע את פרסום פסק הדין של בג"ץ על חוק הסבירות. המטרה: למנוע את פרסום פסק הדין שעלול להביא קרע בעם
סערת טיוטת פסק הדין בבג"ץ הסבירות: בש"ס מתכוונים להגיש הצעת חוק שתמנע את פרסום פסק הדין של בג"ץ על חוק הסבירות.
על פי ההצעה, תקופת כתיבת הפסיקה של שלושת החודשים שמאפשר לבג"ץ לפרסם את פסק הדין בצל פרישת השופטים תוארך לפרק זמן של תשעה חודשים בעניין הדורש הכרעה בתוקפו של חוק יסוד.
החוק יאפשר לדחות את פרסום פסק הדיון בחצי שנה, מבלי להיות כבול לסד הזמנים שבתוך הלחימה, ובכך יימנע "הקרע והפילוג בעם בעת הזו".
הצעת החוק עונה על הטיעונים של שני הצדדים. מצד אחד הטענות בימין שלא לפרסם פסק דין שכזה בשעת מלחמה ומהצד השני טענות של השמאל לכך ששתי השופטות ייפרשו ובימין מבקשים לנצל זאת בחסות המלחמה.
הסיכוי של החוק לעבור בזמן הקרוב תלוי בין היתר בתמיכת האופוזיציה ובכך יימנעו דיוני פיליבסטר ארוכים, והשאלה מתי בג"ץ יפרסם באמת את פסק הדין.
כזכור, בשבוע שעבר דווח בחדשות 12 כי בג"ץ צפוי לפסול את חוק הסבירות, החוק היחיד שחוקקה הקואליציה במסגרת הרפורמה המשפטית. יצוין כי זאת תהיה הפעם הראשונה בתולדות המדינה חוק יסוד.
בימים האחרונים השלימו 15 שופטי בג"ץ את פסק הדין בעתירות נגד החוק, שמשתרע על פני מאות עמודים. שמונה שופטים, בראשות הנשיאה בדימוס חיות, כתבו החלטה בעד הפסילה. שבעה שופטים, בהם השופט סולברג, התנגדו לפסילה.
עקרונית, יש סיכוי קטן שהתוצאה תשתנה, מכיוון שכעת קורא כל שופט את פסיקותיהם של 14 עמיתיו ומגיב. שינויים כאלה התרחשו בעבר בכמה מקרים.
שופטים בעליון מתחו ביקורת חריפה על הנשיאה הפורשת חיות שלדבריהם דחקה אותם לסד זמנים בלתי אפשרי עד המועד האחרון שבו היא יכולה לפרסם פסק דין, שלושה חודשים לאחר פרישתה שיחולו בעוד שבועיים. ביקורתם מתעצמת לאור העובדה שללא דעותיהם של חיות וברון הפורשות, התוצאה הייתה מתהפכת ל-7-6 נגד הפסילה.
דעת הרוב בטיוטת פסק הדין: ענת ברון, אסתר חיות, יצחק עמית, עופר גרוסקופף, ח'אלד כבוב, עוזי פוגלמן, דפנה ברק-ארז, רות רונן. דעת מיעוט בטיוטת פסק הדין: יחיאל כשר, נעם סולברג, יוסף אלרון, אלכס שטיין, יעל וילנר, דוד מינץ, גילה כנפי-שטייניץ.
כזכור, החוק לצמצום עילת הסבירות אושר בכנסת בסוף חודש יולי. החוק נחקק במסגרת תיקון ל"חוק יסוד: השפיטה", והוא למעשה שולל מבית המשפט את היכולת להתערב בהחלטות של השרים שהתקבלו ב"חוסר סבירות קיצוני".
באמצע חודש ספטמבר התכנסו כל שופטי העליון, בהרכב חסר תקדים, לדיון שעסק בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות. הישיבה ארכה יותר מ-13 שעות, והיא שודרה בשידור ישיר באתר בית המשפט העליון. במסגרת העתירות התבקש בית המשפט לפסול את חוק הסבירות.