עמיחי שטיין: הצהרת דובר המשרד לענייני אירופה והחוץ הצרפתי על האג צרפת מקבלת את ההחלטה. נאמנה למחויבותה רבת השנים למשפט הבינלאומי, צרפת שבה ומביעה את תמיכתה בפעילותו העצמאית של בית הדין, בהתאם לאמנת רומא.
מתחמי דיור למפוני העוטף יוקמו במהירות ללא היתר וללא תכנית
ועדת הפנים קבעה סייגים בחוק כדי לוודא שהוא ישרת רק את המטרה שלשמה נועד – סיוע למפוני העוטף • יו"ר הוועדה ח"כ אשר: "צריך לשכפל את הסגנון הזה לכל ענף הנדל"ן הסובל מהאטה חמורה. אם הפקידות הממשלתית תמשיך להיות נעולה - אחרי המלחמה יהיה פה משבר דיור חריף וקשה מנשוא"
בשורה משמעותית לתושבי העוטף! מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) סופית חוק מהפכני וחסר תקדים שיאפשר למינהלת תקומה להקים יישובים ומתחמי דיור למפוני העוטף בהליך מהיר באופן דרמטי. על פי הצעת החוק שגובשה בוועדת הפנים בראשות ח"כ יעקב אשר, שר הפנים יהיה רשאי להוציא צו שיאפשר להקים מתחם מגורים זמני לתושבי העוטף שפונו מבתיהם בעקבות המלחמה, ללא צורך בקבלת היתר בנייה לכך.
במקרים שהקמת המתחם תיעשה בשטח שאין לגביו תוכנית המאפשרת את הקמת המתחם, רשאי שר הפנים לאשר את הקמת המתחם גם בפטור מתוכנית. הפטור יחול גם על עבודות שאינן זמניות שנדרשות לצורך אותו מתחם, ובלבד שבמקביל תקודם תוכנית שתסדיר את המתחם. ההסדר נועד לאפשר לבצע את העבודות בצורה מהירה ככל שניתן על מנת לתת פתרון מהיר למגורים לתושבי אותם יישובים וכן פתרון ראוי מבחינת איכות המגורים. כמו כן נקבע שההסדר יחול רק על תושבי עוטף עזה. ככל שיידרש להחיל את הסעיף גם לגבי יישובים נוספים, יוכל השר לעשות כן באישור ועדת הפנים כשהיו"ר ח"כ אשר אמר כי הוא מקווה שלעולם לא נידרש לכך.
יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יעקב אשר, הסביר: "זהו הסדר חריג למצב חריג, הצעת החוק הזו דורסת למעשה את חוק התכנון והבניה, ומאפשרת למנהלת תקומה להאיץ את בנייתם של מתחמי דיור למפוני העוטף. ההסדר יאפשר לקהילות שפונו, לשוב ולהתגורר יחד במתחמים מסודרים שעונים על כל צורכיהם, זאת עד שיוכלו לשוב בבטחה ליישוביהם. הוספתי בחוק לוחות זמנים כדי לוודא שהצווים לא יהיו כלי ריק אלא יביאו לכדי בניה מהירה שכן המטרה היא להביא רווחה למפונים".
עוד אמר: "מחובתנו להסיר את החסמים שמפריעים לממשלה לקדם את הפתרונות הנדרשים להבראתם של מי שעבר את הטרגדיה הנוראית ביותר שאירעה לעם היהודי מאז הוקמה מדינת ישראל. הסבל שלהם מתמשך, הם חיים עכשיו במקומות ארעיים וזה בלתי נסבל, מחובתנו לתת להם וודאות ויציבות ולשם כך הוועדה פעלה להסיר כל חסם שמונע את קידום הפתרונות הנדרשים עבורם". הוא ציין כי "צריך לשכפל את הסגנון הזה לכל ענף הנדל"ן הסובל מהאטה חמורה. אם הפקידות הממשלתית תמשיך להיות נעולה - אחרי המלחמה יהיה פה משבר דיור חריף וקשה מנשוא".
ועדת הפנים קבעה תנאים שונים להפעלת סמכותו של שר הפנים להוצאת צווי הפטור, בין היתר: הגבלת הצו רק למגורים או לשימושים נלווים למגורים כגון תשתיות, מוסדות חינוך ומוסדות קהילתיים; ביצוע העבודות רק בידי המדינה או רשות מקומית; מיקומו של המתחם יהיה בתחום יישוב או בצמוד לו כדי שישמר רצף של בינוי; פקיעת הצו במידה ולא תקודם בסופו של דבר תכנית המסדירה את המתחם על פי לוחות הזמנים הקבועים בחוק, ולכל היותר עד חמש שנים; אפשרות לראש הרשות המקומית שהצו המוצע נמצא בתחומה להציג עמדתו בכתב בפני המועצה הארצית בטרם הוצאת הצו; הגבלת מספר הצווים ל-12.
שינויים משמעותיים נוספים שהכניסה ועדת הפנים להצעה נועדו לזרז את הליך הוצאת צווים וביצועם במקרים בהם הדבר מתאפשר. כך קבעה הוועדה כי במקומות שבהם אין תוכנית מאושרת, אך קיימת תוכנית בשלבי תכנון מתקדמים שדומה להסדרה שבצו, תהיה אפשרות לקדם את הצו מבלי שיהיה צורך בחוות דעת של מתכנן המחוז ובכך ניתן יהיה לזרז את התהליך.
נושא נוסף שכוללת הצעת החוק נוגע בהקלות לבניית מרחבים מוגנים. מליאת הכנסת אישרה בשבוע שעבר תיקון לחוק, על פי הצעת ח"כ ארז מלול, המאפשר למי שמתגורר סמוך לגבול לבנון ועזה לבנות במרחב המוגן 3 מ"ר נוספים שישמשו לשירותים ולמקלחת, וייהנו מההקלות שניתנו למרחבים מוגנים בחוק התכנון והבנייה. התיקון הנוכחי מכליל גם את היישובים הסמוכים לגבול עם סוריה כך שגם הם יוכלו לזכות לאותן הקלות ביחס לתוספת השטח כאמור למרחבים המוגנים.