עמיחי שטיין: הצהרת דובר המשרד לענייני אירופה והחוץ הצרפתי על האג צרפת מקבלת את ההחלטה. נאמנה למחויבותה רבת השנים למשפט הבינלאומי, צרפת שבה ומביעה את תמיכתה בפעילותו העצמאית של בית הדין, בהתאם לאמנת רומא.
דירה לילד יתום לא תחויב במס רכישה ומס שבח
לפי הצעת החוק של ח"כ יעקב אשר, רכישת דירה עבור ילד שהתייתם מאחד מהוריו תחושב כרכישת דירה יחידה וכך תיפטר מתשלומי מיסי רכישה ושבח • ח"כ אשר: "אלה הם רגעי הנחת שלנו בכנסת, לדאוג ליתומים ולעשות נחת רוח להקב"ה שהוא אביהם של יתומים" • יו"ר ועדת הכספים ח"כ גפני: "החוק עושה צדק עם היתומים במובן הכי רחב של המילה, זו תנועת דגל התורה החברתית"
בשורה חשובה: דירה שתירכש עבור יתום כדי להבטיח את עתידו הכלכלי לא תחויב במס רכישה ומס שבח, כך על פי הצעת חוק שיזם ח"כ הרב יעקב אשר אליה הצטרף גם ח"כ משה גפני, שאושרה היום (שלישי) פה אחד במליאת הכנסת בקריאה השניה והשלישית ותיכנס לתוקף באופן מידי.
כידוע, במקרי טרגדיות של פטירת אחד ההורים במשפחה, מקובל להעמיד סכום ייעודי לרכישת דירה לכל ילד יתום, אם מכספי הירושה ואם מכספי תרומות שנאספות בדרך כלל סמוך למועד הפטירה, זאת כדי להבטיח שבעתיד יהיה ליתום בסיס כלכלי להתחיל את חייו באופן ראוי.
אלא, שחוק מיסי המקרקעין הקיים מחייב בעלויות גבוהות של מס רכישה ומס שבח כאילו מדובר בדירה נוספת של ההורים. על פי המצב כיום, הורה וילד עד גיל 18 נחשבים כתא משפחתי אחד, זאת מחשש שרכישת דירה על שמו של הילד עלולה להיות רכישה שנעשית עבור הוריו ורק נרשמת על שם הילד. חשש זה, טען ח"כ הרב אשר, לא קיים במקרה של רכישת דירה עבור ילד יתום, שכן מטרת רישום הדירה על שמו לא נועדה לשם התחמקות מתשלומי מיסים אלא להבטחת עתידו.
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, מיוזמי החוק, קיים בנושא זה דיונים רבים במהלך השנים בהם דרש לתקן את העיוות. ברשות המיסים טענו והתחייבו כי הם מחריגים בנהלים רכישת דירה לילד יתום ממס הרכישה, אולם מכיוון והוסיפו להתקבל דווחים על מקרים בהם הנוהל לא מומש הובהר כי יש צורך בחקיקה שתסדיר את הנושא באופן מחייב.
הצעת החוק של ח"כ הרב אשר מתקנת מצב זה וקובעת כי ברכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו, יוחרג התא המשפחתי הקיים בין הורה וילד, כפי שהוחרג 'ילד נשוי', כך שמס הרכישה יהיה כמו ברכישת דירה יחידה. בהצעה מודגש כי כל מקרה של רכישת דירה על שם ילד מתחת לגיל 18 מחייב את אישור בית המשפט, שדורש את התייחסות ואישור האפוטרופוס הכללי, כך שאין חשש שזכות זו תנוצל על ידי ההורה להטבת מס עבורו.
בדבריו במליאת הכנסת אמר ח"כ אשר כי "מקובל לומר שנבחר ציבור אמיתי לא זונח את העזרה לאזרח הקטן. בעיקרון אני מאוד לא אוהב את הכינוי הזה. אין דבר כזה אזרח קטן ואזרח גדול. כולם שווים לטובה. אבל במקרה שלנו, האזרח הקטן הוא בהחלט האיש במרכז הדיון.
"אותו ילד יתום, קטן ורך בשנים", תיאר ח"כ אשר את המצוקה, "שאבא או אמא שלו נפטרו, עולמו חרב, הכאב עצום והדאגה מהעתיד אוכלת את כל הסובבים אותו. בני המשפחה מתגייסים, לפעמים זה מכספי ירושה אבל לרוב מדובר בתרומות מכיסם של אנשים פרטיים ויקרים, ומעמידים סכום כסף משמעותי לדירה, כך הם מקלים את העול הכלכלי לגבי עתידם של הילדים הרכים ומאפשרים לו לגדול כראוי.
"הילדים היתומים הללו", אמר ח"כ אשר לחברי הכנסת, "הם האזרחים הקטנים-גדולים של החוק הזה. בשבילם אנחנו כאן, כדי לאפשר להם לגדול ולהתפתח בשקט ובשלווה. אלה הם רגעי הנחת שלנו בכנסת, לעמוד לימין היתומים ולעשות נחת רוח להקב"ה שהוא אביהם של יתומים, ואנו מתפללים שזה האזרח הקטן - גדול יהיה", חתם ח"כ אשר את נאומו תוך שהוא מודה ליו"ר ועדת הכספים משה גפני ולצוות הייעוץ המשפטי על העברת החוק במהירות, כמו כן הודה לח"כ ינון אזולאי שהיה שותף לחקיקה וליועץ החקיקה שלו עו"ד יהודה כהן.
יו"ר 'דגל התורה' ויו"ר ועדת הכספים ח"כ הרב משה גפני אמר: "כשנכנסתי באחת הפעמים למורי ורבי מרן ראש הישיבה הגראמ"מ שך זצוקללה"ה ושחתי בפניו על מקרה גדול ומסובך שהצלחתי בס"ד לסייע, אמר לי מרן "הדברים האלו טובים וצריך לעזור לכולם, אבל כשאתה מגיע אלי עם מקרה של אלמנה צעירה שהייתה בבעיה קשה בבירוקרטיה הממשלתית או העירונית והצלחת לסייע ולעזור לה, זה ההישג הגדול ביותר ולשם כך נשלחת". הסיפור הזה מלווה אותי ואת חברי ל'דגל התורה' כל השנים, שחרטו על דגלם את העזרה והסיוע לאזרח הקטן.
החוק של ח"כ הרב אשר לפטור דירת ילד יתום ממס רכישה ומס שבח שנידון אצלי בועדה הרבה מאד זמן ובקדנציה הנוכחית קידמנו אותו במהלך כל הקריאות עד לאישורו הסופי היום במליאת הכנסת - זו תנועת 'דגל התורה' החברתית ולשם כך נשלחנו.
אני מברך את ח"כ הרב יעקב אשר על ההתמדה והנחישות להעברת החוק החשוב הזה, שנכנס היום לספר החוקים של מדינת ישראל ועושה צדק אמיתי עם היתומים במובן הכי רחב של המילה".