מבזקים +
תל אביב 21°c
באר שבע 19°c
חיפה 21°c
ירושלים 21°c
בית שמש 21°c
בני ברק 27°c
אשדוד 21°c
כ"ב חשון התשפ"ה | 23.11.2024
תל אביב 21°c
באר שבע 19°c
חיפה 21°c
ירושלים 21°c
בית שמש 21°c
בני ברק 27°c
אשדוד 21°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

מחקר חדש: דגני הבוקר מקצרים את החיים

מחקר לאומי שנערך בברזיל מראה שצריכת מזון אולטרה מעובד עשויה להיות סיבת המוות באחוז ניכר ממקרי המוות באוכלוסייה | האוכל התעשייתי המדובר נמצא במטבח של רוב המשפחות כמו חטיפים מלוחים, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, מנה חמה, פריכיות, נקניקים, שניצלים קפואים ועוד

מחקר חדש: דגני הבוקר מקצרים את החיים
דגני בוקר. אילוסטרציה צילום: unsplash

מזון אולטרה-מעובד הוא מזון שמכיל מיצוי רכיבי מזון מהטבע וכן תוספים תעשייתיים לשיפור הצבע, המרקם והטעם, חומרים וחומרים משמרים להארכת חיי המדף של המזון, כמו גם מייצבים, מתחלבים וחומרים מונעי הידבקות הדרושים אך ורק לתהליך העיבוד התעשייתי של המזון.

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מברזיל ופורסם באתר doctorsonly, מצטרף למחקרים רבים אחרים שמראים שצריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה לגרום לנזקים בריאותיים ולמוות מוקדם. הסיבות האפשריות לכך הן שמזון אולטרה-מעובד הוא בעל ערך תזונתי ירוד ומכיל חומרים מזיקים לבריאות.

בעשורים האחרונים יש עלייה בצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים כמו חטיפים מלוחים, משקאות ממותקים, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, תבשילים להכנה מיידית באמצעות מים רותחים, פריכיות, נקניקים, שניצלים קפואים ועוד. למזונות אלה חיי מדף ארוכים, הם חוסכים זמן הכנה ובישול והשיווק שלהם אגרסיבי. ההשלכות הבריאותיות המלאות של צריכת מזון אולטרה-מעובד עדיין נחקרות.

המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת American Journal of Preventive Medicine, בדק כיצד צריכת מזון אולטרה-מעובד קשורה למוות מוקדם שניתן למניעה. החוקרים מצאו כי צריכת מזון אולטרה-מעובד עשויה להיות סיבת המוות באחוז ניכר ממקרי המוות באוכלוסיית ברזיל. ממצאי המחקר מראים שחשוב להפחית צריכת מזונות אולטרה-מעובדים כדי למזער סיכונים בריאותיים.

מחקרים קודמים הראו שאכילת מזון אולטרה-מעובד מפחיתה את איכות התזונה ומגבירה את הסיכון לבעיות בריאותיות כמו לחץ דם גבוה, השמנת יתר ומחלות לב. המחקר הנוכחי בחן את מספר מקרי המוות באוכלוסיית ברזיל ואת הקשר שלהם לצריכת מזונות אולטרה-מעובדים. החוקרים בדקו את צריכת המזון הלאומית בברזיל מ-2017 עד 2018 ולאחר מכן השוו מידע זה לנתונים דמוגרפיים ותמותה בשנת 2019.

לפי הנתונים, בין 13% ל-21% מצריכת האנרגיה הכוללת של הברזילאים הגיעה ממזונות אולטרה-מעובדים. החוקרים בדקו 541,160 אנשים בגילאים 30 עד 69 שנים שמתו ב-2019. הניתוח שלהם מראה שצריכת מזונות אולטרה-מעובדים היתה אחראית ל-10.5% מכלל מקרי המוות המוקדמים בקבוצת גילאים זו.

החוקרים ציינו שצריכת מזון אולטרה-מעובד היתה אחראית ל-21.8% מכלל מקרי המוות הניתנים למניעה ממחלות לא מידבקות. בהתבסס על מידע זה, החוקרים העריכו כי צמצום צריכת האנרגיה ממזונות אולטרה-מעובדים ב-10%-50% מהכמויות הנוכחיות עשוי לסייע משמעותית בהפחתת שיעורי התמותה הללו.

אחת ממגבלות המחקר היא שאי אפשר לקבוע חד משמעית את מספר מקרי המוות שנגרמו על ידי מזונות אולטרה-מעובדים. קיים גם סיכון לסיבתיות הפוכה. בנוסף, הנתונים נאספו ממדינה אחת, ובמדינות אחרות התוצאות עשויות להיות שונות, לטוב ולרע.

צוות החוקרים מתכוון לבצע אותו ניתוח על נתונים ממדינות אחרות וכן לבדוק את השפעתן של מדיניות והתערבויות שונות (מיסוי מזונות אולטרה-מעובדים, תיוג חזית החבילה, רגולציה של פרסום מזון וכו') על הצריכה של מזון ועל בריאות התושבים. בנוסף, מתוכנן פיתוח מודלים לתוצאות בריאותיות ספציפיות (כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת, השמנת יתר).

עדיין לא ברור איך בדיוק שינויים במדיניות המזון ובהמלצות ברמה הלאומית והבינלאומית יכולים להשפיע על בריאותן של אוכלוסיות שלמות. ההמלצה הכללית שנותנים רופאים ותזונאים היא להפחית עד כמה שניתן צריכה של מזונות אולטרה-מעובדים כמו משקאות מוגזים וחטיפים מלוחים. אחד הטיפים הוא לבדוק את רשימת המרכיבים של המזון, אם היא ארוכה מאוד ומכילה חומרים שאינם נמצאים בדרך כלל במטבח הביתי, עדיף להימנע ממנו.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art