שר הבריאות אוריאל בוסו השתתף היום בטקס חלוקת תעודות הצטיינות לעובדי משרד הבריאות. בוסו: ״שנת המלחמה הביאה לפתחה של מערכת הבריאות יותר מ-20 אלף פצועים ואת משבר בריאות הנפש הגדול בידענו. מול מציאות זו, המערכת הוכיחה פעם נוספת את חוסנה, אנושיותה ומסירותה הבלתי מתפשרת להצלת חיים״.
הפרויקטור בוועדת החקירה: "לא הכרתי את מירון"
הבוקר, יום ראשון מעיד בפני ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון הממונה השנה על ההילולא, תא"ל במילואים וניצב בדימוס צבי טסלר, הוא ינסה להסביר מדוע כשלה ההילולא, מדוע עצרו את המוזיקה לעיתים תכופות ומה דעתו על ההתנהלות הכוללת בהר
הבוקר מעיד בפני ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון ניצב בדימוס, צבי טסלר מי שהיה הממונה מטעם שר הדתות מתן כהנא על ההילוללא בהר מירון לפני כחודשיים, היו"ר, השופטת דבורה ברלינר, וחברי הועדה, הרב מרדכי קרליץ והאלוף במילואים שלמה ינאי מנסים להבין את סיכום הילולת ל"ג בעומר במירון שהפך לכישלון בעקבות התעלמות טסלר מצרכי הציבור החרדי. בהמשך היום, יעיד גם מאיר בן שבת, ראש המל"ל לשעבר.
הפרויקטור טען בפני הוועדה כי העובדה שלא אושרו מתחמים לטישים ואירועים לחסידויות כפי שהמלצנו - העלתה את עוצמת הזעם הציבורי ויתכן והביאה לפריצה לציון. ההילולא הייתה בטוחה אבל המדינה צריכה להתאמץ שתהיה גם שמחה אמר טסלר.
>טסלר השיב לשאלת השופטת ברלינר, "מה הביא לדעתך את הפריצה לציון?". תשובת טסלר היתה:"קיבלנו מודיעין לפני ההילולא שיש ציבור שרוצה לפרוץ לציון, גם הציבור הנורמטיבי זעם בשל מיעוט הדלקות וטישים". "ההיכרות שלי עם מירון היא חלקית בלבד, סיפר הפרויקטור, ולכן מרגע המינוי שלי ע"י הממשלה למדתי את הנושא תוך כדי פעולה, ובלחץ של זמן החל מתחילת חודש ינואר.בוועדת החקירה התבקשו לזמן את הפרויקטור רק לאחר סיכום האירוע בתוך המשרד לשירותי דת וזה התקיים בשבוע שעבר, בדיון השתתפו גורמי המקצוע האחראים על ניהול ההילולא שם הוצג תחקיר הילולת הרשב"י תשפ"ב. הממונה על הילולת מירון, הודיע כי כבר בסוף השבוע הזה יגיש את סיכומי התחקיר שיכללו את הסיכומים של כלל הארגונים שניהלו את ההילולא.
לפי המשרד לשירותי דת "מרבית הגורמים טענו כי הבסיס של המתווה לשנת תשפ"ב הוא טוב, אך יש לעשות מקצה שיפורים על מנת שהכשלים לא ישנו". הממונה על הילולת מירון, צביקי טסלר, אמר בדיון "יש הרבה לקחים לשיפור מהילולת תשפ"ב, והשיפור הוא בהחלט בהישג יד, על בסיס מתווה ההילולא החדש שהתגבש".
בדיון הם כבר החלו לדבר על ההילולא בשנה הבאה: "בתכנון הילולת תשפ"ג חשוב מאוד להבטיח שלא חוזרים, חלילה, למתווה העבר של הילולה שמהווה סכנה לשלום הציבור. ביחד עם זאת עלינו לוודא ששולי הבטיחות אינם מוגזמים עד כדי פגיעה באופייה המסורתי של ההילולא".
סגן השר, ח"כ מתן כהנא סיכם גם הוא, תוך שהוא מתעלם מהכישלון הארגוני: "הילולת מירון תשפ"ב הופעלה תחת מתווה חדש ומהפכני ששינה סדרי עולם, מהתנהלות כאוטית לאירוע מתוכנן ומנוהל שהמדינה לוקחת אחריות עליו. המתווה שינה את הסטטוס קוו וכל ההיערכות נעשתה בקבועי זמן קצרים מאוד".
"במבחן של עמידה ביעדים: אפס הרוגים ואפס פצועים זו הצלחה גדולה מאוד בעיניי. ביעד השני של חגיגה שמחה ומוצלחת, נכשלנו. אנחנו צריכים לצאת מהתחקיר עם יעדים לשנה הבאה כדי לפעול טוב יותר", ציין.
סגן השר כהנא הודה בכישלון המתווה "במתווה דיברנו על 16 אלף איש על ההר אך בפועל מה שקבע לכמה אנשים נוכל לאפשר להיות בו זמנית על ההר, זו הצפיפות בסביבת הציון עצמו. יש לעשות סיעור מוחות עם כלל הגורמים כדי לפתור את האתגר הזה במהרה, כיוון שהוא משליך מידית על זרימת האנשים בכל מתחם ההר. כשנפתור את האתגר של ניהול צפיפות הקהל בסביבת הציון, נוכל לפתור את שאר הבעיות".
"הילולת מירון תשפ"ג מתחילה עכשיו. ככל הנראה לא תהיה ממשלה לפחות עד ינואר, זה תאריך מאוחר ואנו לא יכולים להרשות לעצמנו לחכות עד שיהיה פה שר חדש".
"אני מנחה לקבוע דיון התנעה למירון תשפ"ג בשבועיים הקרובים. לזמן את הגורמים הרלוונטיים ולצאת לדרך, כולל תשתיות ותקציבים", סיכם מתן כהנא.
יו"ר סיעת יהדות התורה ח"כ מאיר פרוש הגיב לדיון היום ואמר: "מה שמשקף את מסקנות הועדה של משרד הדתות בנושא מירון זה כמאמר הפתגם, "הניתוח הצליח אבל החולה מת", האבטחה הצליחה אבל אירועי ל"ג בעומר חוסלו. התרענו בזמן אמת שההתנהלות תגרום להמעטת אירועי השמחות באתר וללא שת"פ אמיתי עם הקהילות ונציגיהם, כל מתווה יקרוס ויגרום שוב לכאוס כפי שאירע השנה".