מבזקים +
תל אביב 16°c
באר שבע 13°c
חיפה 14°c
ירושלים 12°c
בית שמש 14°c
בני ברק 31°c
אשדוד 15°c
כ"ב כסלו התשפ"ה | 23.12.2024
תל אביב 16°c
באר שבע 13°c
חיפה 14°c
ירושלים 12°c
בית שמש 14°c
בני ברק 31°c
אשדוד 15°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

ילדים היו עדים? שמעו על הפיגוע? כך תתמודדו

ישנם לא מעט תושבי אלעד ובתוכם ילדים אשר שהו בקרבה לזירת הפיגוע המחריד אמש, כמעט ואין דרך למנוע מהמידע להגיע דרך התקשורת ולעתים מתוך האזנה לשיחות בבית | המקרה הנורא עלול לערער את תחושת המוגנות ולעורר פחדים וחששות | עיריית אלעד פרסמה מכתב להורים כיצד להתמודד עם הילדים

ילדים היו עדים? שמעו על הפיגוע? כך תתמודדו
אלעד לאחר הפיגוע צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

בעקבות הפיגוע המחריד שהתרחש אמש (חמישי) בעיר אלעד, שבו נרצחה שלושה בני אדם הי"ד, אירוע שהיו עדים לו גם ילדים, וישנם את שאר ילדי העיר שהתבשרו על הפיגוע וחשים פחדים וחששות, שיגר אגף החינוך של עיריית אלעד, מכתב להורים שיצייד אותם בטיפים כיצד להרגיע את הילדים ולנהוג עמם בימים קשים אלה. 

וזה לשון המכתב:

הורים יקרים, הערב, יום חמישי ד' אייר התשפ"ב 22.5.5, התבשרנו בזעזוע על פיגוע בעירנו אלעד. ליבנו עם משפחות ההרוגים והפצועים וכולנו כואבים את כאבם.

כולנו היינו רוצים למנוע מהילדים את החשיפה למידע כה נורא, אך לצערנו ישנם לא מעט תושבים ובתוכם ילדים אשר שהו בקרבה לזירת האירוע. כמעט ואין דרך למנוע מהמידע להגיע דרך התקשורת ולעתים מתוך האזנה לשיחות בבית, גם כאשר מדובר בילדים צעירים. אירוע כגון זה, בנוסף לתחושות הקשות המלוות אותו, עלול לערער את תחושת המוגנות ולעורר פחדים וחששות.

כהורים, בכוחנו לעזור לילדינו להתמודד עם חשיפה לאירועים קשים. לתווך את האירוע באופן תואם גיל, לאפשר להם להתבטא ולשתף באשר על ליבם ולהשיב, ככל הניתן, תחושת ביטחון ומוגנות.

איך נשוחח עם ילדינו בעקבות חשיפתם לאירועים מעוררי פחד?

• חשוב לתווך את המידע באופן רגיש, מותאם וענייני – לאפשר לילדים לשתף במה שהם יודעים על האירוע, חושבים או מרגישים בעקבותיו.

• חשוב לאפשר לילדים להביע את עצמם ולשתף ברגשות השונים שעולים בהקשר לאירוע ולהקשיב למה שהם מעלים.

● חשוב לסייע לילדים להבין את האירוע במילים פשוטות, באופן שמותאם לגילם. להמנע ממידע מיותר שעלול להצית את הדמיון ולעורר פחדים נוספים, כמו פרטי רקע (לדוגמה - סוג כלי הנשק, מספר המפגעים וכדו'). ככל שהילדים צעירים יותר כך נשאף לקצר במידע ולהשתדל להתנסח במשפטים קצרים וברורים".

● חשוב להדגיש לילדנו שהאירוע שארע בקרבת הפארק הסתיים על מנת להשיב את תחושת הביטחון ולהפחית חרדה.

● ננסה להשיב לילדים תחושת שליטה במצב, בדגש על היום שאחרי. נסביר להם שכוחות הביטחון עובדים כדי לשמור על האזרחים, הרופאים מטפלים בפצועים והקהילות תומכות במסירות בפצועים ובמשפחות.

● חשוב למתן את החשיפה למידע, למתן את צריכת המידע באמצעות התקשורת ולמנוע מהם צפייה במראות מהאירוע. נדגיש לילדנו שאנחנו, ההורים, מקור המידע המוסמך ביותר לשיח על האירוע ולשאלות שיעלו להם בהמשך ונזמין אותם לפנות אלינו.

● לעזור לילדים להבחין בין עובדות לבין דעות או שמועות, לשם הבנה מדויקת יותר של האירועים. בהזדמנות זו נסביר את הסכנה שבהעברת שמועות ואת חשיבות הזהירות וההקשבה לגורמים מוסמכים בלבד.

● נזמין את הילדים לשתף בקשיים ולבטים. נעודד את ילדנו לחזור אלינו עם רגשות, מחשבות ופרטים חדשים ששמעו ונהווה עבורם כתובת לשיח מרגיע ואמין.

מה נוכל לעשות לנוכח ילדים שיגלו חרדה ויהיו מוצפים מאשר אירע?

● נביע מסרים בוני חוסן, נביע ביטחון, תקווה ואופטימיות: למשל- "האירוע שארע בקרבת הפארק נגמר ב"ה, כוחות הביטחון דואגים לביטחוננו ואנחנו כאן ביחד אתכם".

● נשמור על שגרה – השגרה מחזקת ונותנת מסר של שליטה ורציפות. נשתדל ככל הניתן לשמור על סדר היום הרגיל ככל האפשר.

● ניתן לעודד את הילדים לבצע פעולות מוכרות ובעלות השפעה מחזקת וחיובית. נפקיד בידיהם תפקידים שמתאימים ליכולותיהם. פעילות ומילוי תפקיד אחראי מחזקים וממתנים עיסוק יתר בפחדים. כגון - תפילה, קריאת פרקי תהילים, מתן צדקה, עריכת שולחן השבת וכדו'.

● אנחנו מאמינים שהילדים יכולים להתמודד ולחזור לשגרה. חשוב שנעביר לילדים את המסר הזה.

● חשוב לציין כי כל אדם מגיב באופן שונה למצבי לחץ. כל תגובה היא נורמאלית למצב בלתי נורמאלי.

● חשוב להיות ערניים למצבם ובמידת הצורך להתייעץ עם גורמי המקצוע במסגרת החינוכית (מחנכת/גננת/מלמד/מנהלת, יועצת בית הספר, פסיכולוג/ית בית הספר או הגן) ובקהילה.

ניתן לפנות לקו החם שמפעילה עיריית אלעד:

עבור ילדים: 03-9078145
עבור מבוגרים: 03-7478842

לסיום קוראים באגף החינוך של העיר אלעד: "בימים עצובים כגון אלו אנו "מתאמנים" כמשפחה על היכולת לשתף בקושי, לגלות אמפתיה ורגישות לסביבה ולסמוך על החוסן ועל הכוח המשפחתי שלנו ושבנו. נזכור שכל ילד וכל ילדה מגיבים בדרכם, ולכן אנו צריכים לא להיבהל אלא להיות נוכחים ורגישים. לא למהר לפרשנויות, אך לשמור על ערנות".

עוד ביקשו: "הורים יקרים, אנא, אל תישארו לבד. אם אתם בתקופה של עומס רגשי או שיש לכם שאלות מורכבות, פנו למחנכ/ת, לגננת, ליועצ/ת, למנהל/ת או לפסיכולוג/ית, שתפו את קרוביכם ופנו גם לגורמי תמיכה נוספים בקהילה. בתפילה להחלמת הפצועים ובתקווה לימים של בטחון ושלווה
כתמיד, גם כעת, השירות הפסיכולוגי העירוני עומד לרשותכם בכל שאלה, צורך או רצון בסיוע או ייעוץ פסיכולוגי ותמיכה רגשית, לכם ולילדיכם, במספר 03-9078145.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art