17:36
עמית סגל: ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר:
המתווה החדש שפורסם, הוא תרגיל של שר המשפטים ואינו "פשרה" או "פתרון למשבר", אלא הצעה מתעתעת ומסוכנת ליישום עקרונות ההפיכה המשטרית, שעיקרה היו פוליטיזציה של בחירת שופטי העליון והגברת כוחה של הממשלה על הרשות השופטת.
ההצעה להחליף את נציגי הלשכה בידי עורכי דין שייבחרו על ידי הכנסת, מבטלת הלכה למעשה את הרוב המקצועי בוועדה לבחירת שופטים.
לכל ברור, שהפוליטיקאים יבחרו עורכי דין שיהיו עושי דברם כנציגם בוועדה ובכך יהפוך הליך הבחירה לפוליטי. אינני רואה כל הבדל מהותי, אם מטעם הקואליציה מכהנים ח"כ טלי גוטליב או משפטנית "מקצועית" עושת דברם כמו טליה איינהורן או אחרים. לזה מכוונת ההצעה וזה בדיוק מה שיקרה.
נציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים, נבחרים על ידי המועצה שגם היא נבחרת בידי עורכות ועורכי הדין, והם מבטאים בוועדה קול מקצועי וענייני, שמביא לידי ביטוי את השקפת אנשי המקצוע, המייצגים את הציבור הבא בשערי בית המשפט.
בנוסף, המנגנון המוצע לבחירת שופטי העליון, יוצר הלכה למעשה פוליטיזציה מוחלטת של בחירת השופטים ומתן זכות מוחלטת לממשלה למנות שופטים לעליון ללא כל איזון. נכון שהממשלה תוכל למנות "רק" חצי משופטי העליון, אבל זאת פשוט שערורייה. לשם ההמחשה: אם המנגנון היה חל היום, אזי נציגי הקואליציה היו מציעים 3 מועמדים מטעמם, כדוגמת ד"ר אביעד בקשי, ד"ר רפי ביטון ופרופ' משה כהן אליה, ונציגי האופוזיציה יחוייבו לבחור אחד מהם. זו הזייה מוחלטת.
גם ההצעה לשלול מבג"צ את האפשרות לבטל חוקי יסוד היא קיצונית ומסוכנת. אכן, ההצעה לפתור את המשבר החוקתי באמצעות חקיקת חוק יסוד החקיקה, שיסדיר את האופן שבו מחוקקים חוקים כולל חוקי יסוד ואת הדרך שבה בג"צ יכול להתערב בחקיקה כזו ולייצר בה איזונים היא הדרך הנכונה, אך מההצעה הנוכחית נעדרים הביצורים הנדרשים לעצמאות מערכת המשפט, שתידרש בעת עיצוב מחדש של הכללים וגבולות הגזרה בין הרשויות.
מעל לכל – ברור שהמטרה היא להסית את תשומת הלב מהבחירה המתחייבת של השופט יצחק עמית לבית המשפט העליון. על כך נאבקנו ונלחמנו גם במחיר של ניסיון פגיעה חמורה בלשכת עורכי הדין, בתקציבה ובמקומה בוועדה לבחירת שופטים. בג"צ הורה לשר המשפטים לקיים את הליך הבחירה עד ה-16 לינואר ועל כך נעמוד - כנגד כל הלחצים״.