בהלת השפעת: החיסונים בישראל עלולים להיגמר בתוך יומיים

80 אלף חיסונים ככל הנראה בדרכם לישראל, אך המשלוח לא יגיע בימים הקרובים - וקופות החולים לא עומדות בקצב של המתחסנים. גורם במשרד הבריאות טוען: יש דרכים להיאבק במחלה גם ללא חיסון

בריאות 29.12.2019 | 23:17

דוד כהן, פלאש 90

ממחסור במחוסנים - למחסור בחיסונים: יותר מרבע מיליון ישראלים התחסנו כבר נגד מחלת השפעת, ולפי ההערכות החיסונים ייגמרו ביומיים הקרובים - כך פורסם הערב (ראשון) במהדורה המרכזית. 80 אלף חיסונים נוספים ככל הנראה בדרכם לישראל, אך המשלוח צפוי להגיע רק בתוך שבועיים.

בשבוע האחרון התחסנו כ-300 אלף ישראלים, ובמחסנים של קופות החולים נותרו 50 אלף בלבד. חברת מדיצ'י כבר הזמינה עוד 30 אלף חיסונים מחברת "פסטר" הצרפתית ומבקשת לייבא עוד 50 אלף חיסונים, אך המשימה לא פשוטה: מדובר בחיסונים שיש להם עלונים רק בצרפתית ולא באנגלית, ולכן הבאתם לארץ מצריכה אישור מיוחד - שככל הנראה יתקבל.   ‎

גם חברת GSK הבריטית התבקשה לייבא חיסונים לארץ, אבל לא ברור אם תעמוד בכך כי המחסור בחיסונים הוא עולמי. גורם במשרד הבריאות טוען: יש כלים נוספים להילחם במחלה גם כשאין חיסונים ובמידת הצורך ננחה את הציבור בכך. הצעדים המדוברים הם בעיקר שמירה על היגיינה ובידוד של אנשים שנדבקו.

משרד הבריאות הורה היום לקופות החולים לרכוש חיסונים נוספים נגד שפעת - אך המחסור בחיסונים בכל קופות החולים ברחבי הארץ צפוי להחריף דווק֫א השנה, כשהמחלה אגרסיבית במיוחד. הייצור העולמי של החיסון התחיל השנה באיחור והשפעת בעונה הנוכחית נחשבת לאלימה וקשה יותר, בעיקר בגלל הזן של שפעת החזירים. 

עד כה כמאה ישראלים אושפזו במצב קשה כתוצאה מהשפעת וסיבוכיה. מתחילת השנה מתו 10 ישראלים כתוצאה משפעת - ארבעה מהם בעונת החורף הנוכחית. הערב אישה בשנות ה-40 לחייה אושפזה במצב קשה מאוד בעקבות סיבוך של שפעת במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים שיבא תל השומר.

היום פורסם לראשונה בחדשות 12 כי חלה עלייה חדה בשיעור המחוסנים בארץ, שעומד על 20.2% - כ-2% יותר מבתקופה המקבילה בשנה שעברה, אך המחסור בחיסונים עלול להאט את יכולת ההגנה על הציבור מפני המחלה. "עד להגעת החיסונים ימשיך המשרד לסייע לקופות בוויסות המלאים ברמה הלאומית", ציינו מוקדם יותר במשרד הבריאות.

נכון להיום, שיעור הישראלים שהתחסנו מפני שפעת עוד על 20.2%. מדובר בעלייה של כ-2% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה: בשבוע שעבר הנתונים לעונת החורף הנוכחית עוד היו נמוכים בהשוואה לשנה שעברה, אך הקריאה בתקשורת להתחסן הובילה לזינוק בשיעור ההתחסנות - וגם למחסורים נקודתיים בחיסונים.

מקרי המוות בעקבות הסתבכות של מחלת השפעת שפורסמו בשבוע שעבר הצליחו להדאיג עשרות אלפי ישראלים, ובעקבות כך חל זינוק במספר המתחסנים נגד המחלה. אלא שבחלק מהמרפאות בקופות החולים כללית ומכבי הביקוש היה גדול מהצפוי, וכך נוצר מחסור בחיסוני השפעת.

עלייה בחיסונים למבוגרים, ירידה בשיעור אצל חולים כרוניים

בעונת החורף הקודמת באותו שלב (1.1.2019) 18% מהאוכלוסייה הייתה מחוסנת. לפני שנתיים שיעור המתחסנים היה 18.7%. העלייה ניכרת גם בקרב תינוקות וילדים קטנים: כיום 19% מהישראלים בגילאים אלה (מ-6 חודשים ועד 59 חודשים) מחוסנים, לעומת 16.7% בשנה שעברה ו-18.1% בתחילת 2018.

לפי הנתונים שנמסרו מקופות החולים, שיעור המבוגרים (גיל 65 ומעלה) שמחוסנים נכון להיום עומד על 56.1% - נתון כמעט זהה לתחילת 2019 (56.3%). בתחילת 2018, לשם השוואה, שיעור המבוגרים שהתחסנו היה גבוה יותר ועמד על 58.4%.

עם זאת, הנתון לגבי חולים כרוניים מתחת לגיל 65 עדיין נמוך בהשוואה לשנים קודמות. לפי הדוח האחרון, 28.6% מהחולים הללו חוסנו עד כה. בשנה שעברה 33.8% קיבלו את החיסון וב-2018 הנתון היה גבוה בהרבה – 37.9%.

במהלך החורף הנוכחי ועד כה בלבד אושפזו יותר מ-100 בני אדם בעקבות המחלה, ו-40 מהם התאשפזו רק במהלך השבוע שעבר. בחורף בשנה שעברה היו עשרות בודדות בלבד של מאושפזים (כ-45) ובחורף לפני שנתיים המספר עמד על 77. בכירים בעולם ברפואה כבר הגדירו את זן השפעת הנפוץ בעונה כ"אלים ומסוכן במיוחד".

רוצים להתחסן ולא יודעים כיצד?

עבור חברי קופות החולים "מכבי" ניתן להתחסן בכל המרכזים הרפואיים של הקופה ללא תיאום מוקדם מראש. כתובות ושעות פעילות ניתן למצוא באפליקציה או במוקד הטלפוני 3555*.

בקופת חולים "לאומית": ניתן להתחסן בחדרי האחיות במרכזים הרפואיים ללא תיאום מראש. כתובות ושעות הפעילות ניתן למצוא באפליקציה או במוקד הטלפוני 507*.

בקופת חולים "כללית": ניתן להתחסן בכל המרפאות. ב"כללית" ממליצים לתאם הגעה מראש. כתובות ושעות פעילות ניתן למצוא באתר, באפליקציה או במוקד 2700*.

בקופים חולים "מאוחדת": ניתן להתחסן בכל המרכזים הרפואיים ללא תיאום מראש. ב"מאוחדת" מדגישים כי ישנם מוקדים הפועלים עד 23:00 בלילה. כתובות ושעות פעילות ניתן למצוא באפליקציה או ב-3833*.

mako

 

רוצים להצטרף לקבוצות הווטסאפ של כל רגע?

לבקשת הצטרפות למוגנים וכשרים

להצטרפות ישירה לקבוצות

מצאת טעות בכתבה? תוכן שאינו ראוי לאתר? דווח לנו

שיתוף כתבה זו

 צבע אדום