בלחץ ארה"ב: הקבינט אישר להקים מנגנון פיקוח על השקעות זרות בישראל

בישיבת הקבינט שהתקיימה היום הוחלט על ייסוד המנגנון, בו ישתתפו גורמי ביטחון וכלכלה, שייפקח על השקעות מחברות סיניות גדולות בישראל. זאת לאור לחץ אמריקני המתחרה עם סין וחשש מהשתלטות סינית על חברות טכנולוגיה שתאפשר ריגול

מדיני 30.10.2019 | 20:55

ארכיון | חיים צח, לע"מ

הקבינט המדיני-ביטחוני אישר היום (רביעי) הקמת ועדה מייעצת בראשות משרד האוצר לבחינת היבטי ביטחון לאומי בתהליך אישור השקעות זרות בישראל. ההחלטה התקבלה בתום שתי ישיבות של הקבינט שנערכו בימים האחרונים בעקבות לחץ של הממשל האמריקני על ישראל לפקח על ההשקעות של סין בישראל בתחומי תשתיות, השקעות פיננסיות וטכנולוגיה, ברקע מלחמות הסחר בין ארצות הברית וסין.

מטעם הקבינט נמסר הערב בתום הדיונים כי, "בסיומה של עבודת מטה ממושכת בהובלת המל"ל, משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה, ולאחר שורת דיונים בקבינט, החליט הקבינט המדיני-ביטחוני על הקמת ועדה מייעצת בראשות משרד האוצר לבחינת היבטי ביטחון לאומי בתהליך אישור השקעות זרות".

"בוועדה ישתתפו נציגים בכירים ממשרד האוצר, משרד הביטחון והמטה לביטחון לאומי וכן משקיפים מטעם משרד החוץ, משרד הכלכלה, המועצה הלאומית לכלכלה ונציג נוסף ממשרד האוצר. הוועדה תתייעץ עם גורמי הביטחון והכלכלה הרלוונטיים. הפנייה לוועדה תעשה באופן וולונטרי ע"י הרגולטורים. עסקאות שלא מחייבות אישור ממשלתי – לא יובאו לדיון בוועדה".

עוד נמסר כי, "התהליכים שסוכמו יאזנו באופן ראוי בין הצורך לעודד השקעות זרות בישראל והבטחת המשך השגשוג הכלכלי, לבין שיקולי ביטחון לאומי. הוועדה תסייע לרגולטורים לשלב שיקולים של ביטחון לאומי בתהליך אישור השקעות זרות בתחומי הפיננסים, התקשורת, התשתיות, התחבורה והאנרגיה. ההתייחסות תגובש בכפוף למחויבויותיה הביטחוניות של מדינת ישראל, תוך מתן דגש מרכזי להיבטים כלכליים רלוונטיים".

"עבודת המטה להקמת הוועדה וסדרי עבודתה תבוצע תוך 45 יום", החליטו השרים. על פי משרד ראש הממשלה, "ישראל מצטרפת בכך למדינות רבות, ביניהן ארה"ב, קנדה, בריטניה, גרמניה, אוסטרליה ועוד, אשר גיבשו גם הן תהליכים לטיוב הפיקוח על השקעות זרות מטעמי ביטחון לאומי. הרגולטורים יוכלו לפנות לוועדה החל מה-1.1.2020". הקבינט יתכנס שוב תוך 6 חודשים כדי לבחון את אופן עבודת הוועדה בכדי לבצע התאמות במידת הצורך.

בשנתיים האחרונות הפעיל ממשל טראמפ לחץ כבד על ישראל להקים מנגנון פיקוח על השקעות סיניות. הנשיא טראמפ העלה זאת ישירות מול נתניהו כמה פעמים. האמריקנים רצו להקים את מנגנון הפיקוח גם בשל התחרות הכלכלית שלהם עם סין אבל גם בשל חשש ביטחוני מהשתלטות סינית על חברות טכנולוגיה בצורה שתאפשר ריגול.

לפני כחצי שנה, לאחר שחתם על ההכרה האמריקאית ברמת הגולן, דרש נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מראש הממשלה בנימין נתניהו לצנן את הקשרים עם סין, ולא – הסיוע הביטחוני האמריקאי ייפגע. בפגישה שנערכה בבית הלבן ב-26 במרץ והתחילה בתצלומים מחוייכים הייתה פחות נעימה מאחורי דלתות סגורות, וזאת בשל החשש האמריקאי מההתפשטות הסינית ברחבי המזרח התיכון והעולם כולו.

חדשות JDN

רוצים להצטרף לקבוצות הווטסאפ של כל רגע?

לבקשת הצטרפות למוגנים וכשרים

להצטרפות ישירה לקבוצות

מצאת טעות בכתבה? תוכן שאינו ראוי לאתר? דווח לנו

שיתוף כתבה זו

 צבע אדום