דיל המאה: ארה"ב תכיר בהתנחלויות?

תוכנית טראמפ - פרטים חדשים: ממשל ארה"ב צפוי להכיר בהחלת החוק האזרחי ביהודה ושומרון, מתוך ההבנה שההתנחלויות יישארו בידי ישראל. ומה יעלה בגורל הערים הערביות? כל הפרטים על המתווה המסתמן‎

מדיני 12.5.2019 | 20:30

התיישבות, ארכיון | משה מילנר, לע"מ

תכנית המאה של הנשיא טראמפ צפויה להתפרסם בחודש הבא, אך בינתיים נראה שהתכנית תכלול הכרה בכך שכל השטחים שבהם יושבים מתיישבים יהודים - יוחזקו על ידי ישראל. בהתאם לכך, האמריקנים ככל הנראה לא יתנגדו לצעדים ישראלים שיחילו את החוק הישראלי בשטחי יהודה ושומרון.

ההבנה היא שכשם שתהיה הכרה שהישובים היהודיים ישארו בידיה של ישראל, כך גם מקומות בהם יש התיישבות פלסטינית צפופה - יישארו בידיים פלסטיניות. הפרסום מתכתב על דברים שאמר בעבר הנשיא טראמפ לפיהם הוא אינו נצמד לסיסמאות העבר אלא מכיר בעובדות בשטח ופועל על פיהן.

בנוסף, נראה שבהתאם לתכנית של האמריקנים, גם בישראל, יפעלו לפי הרוח של הנשיא טראמפ. הכוונה היא, ככל הנראה לא לספח ולא להחיל את הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון. המושג שיהיה בשימוש יהיה ככל הנראה: "החלת החוק האזרחי" - כפי שהיה ברמת הגולן בתחילת שנות ה-80.

ביום שישי האחרון ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו הבכיר של נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ, דיבר במסגרת אירוע של "מכון וושינגטון לחקר המזרח התיכון", במהלך שיחה עם מנכ"ל המכון רוברט סאטלוף. קושנר התייחס לתכנית השלום ואמר כי התכנית תסייע לשני הצדדים לחיות חיים טובים יותר ועל התוכניות לעתיד הוסיף כי אחרי הרכבת הממשלה בישראל ארה"ב תדון על סיפוח ההתנחלויות.

כשנשאל על תכנית השלום במזרח התיכון, יועצו הבכיר של טראמפ אמר כי התכנית שעליה הוא עובד תהיה "נקודת פתיחה טובה" לטיפול בסכסוך הישראלי-פלסטיני, ותכנית עסקית שתסייע לשני הצדדים לחיות חיים טובים יותר. קושניר הסביר כי ארה"ב רוצה לשפר את חיי הפלסטינים ובאותו הזמן גם לספק את הביטחון המרבי לתושבי ישראל.

"נוכל להרכיב פתרון שאנו מאמינים כי הוא יהווה נקודת פתיחה טובה לנושאים פוליטיים, ולאחר מכן מתווה שיראה מה ניתן לעשות כדי לעזור לאנשים האלה להתחיל לחיות חיים טובים יותר", אמר קושניר. "אנו מנסים לטפל במחלה ולא בסימפטומים שלה".

"ניתנה לי המשימה לנסות למצוא פתרון בין שני הצדדים", אמר קושניר והוסיף כי הוא חושב שהתכנית שתוצג תהווה "מסגרת" מציאותית לשני העמים. בנוסף טען כי ההצעה איננה מאמץ לכפות את ארה"ב על האזור. בראיון קושנר לא דיבר על פתרון שתי המדינות. קושניר הוסיף כי הוא "מקווה ששני הצדדים יביטו בתכנית באופן ממשי, בצד הישראלי ובצד הפלסטיני, לפני שינקטו צעדים חד-צדדיים".

mako

רוצים להצטרף לקבוצות הווטסאפ של כל רגע?

לבקשת הצטרפות למוגנים וכשרים

להצטרפות ישירה לקבוצות

מצאת טעות בכתבה? תוכן שאינו ראוי לאתר? דווח לנו

שיתוף כתבה זו

 צבע אדום